menu pagina


Oncologische Handverzorging

Als je te horen krijgt dat je kanker hebt stort voor de meeste mensen de wereld even in.
Je krijgt op een korte tijd zoveel informatie te verwerken en je hebt zelf zoveel vragen. Je komt terecht in een roller coaster.

Afhankelijk van de behandeling kan je last krijgen van bijwerkingen aan de handen en voeten, het hand-voet syndroom of de hand-voet huidreactie.

Het hand-voet syndroom ontstaat tijdens de behandeling met een bepaalde chemo.

Symptomen: Tintelend gevoel in de huid van de handen en de voeten, na enkele dagen een branderige pijn. Daarna roodheid en zwelling van de handpalmen en voetzolen. Soms ook roodheid boven de gewrichten en rond de nagels. Er kunnen ook blaren en ernstige huidafwijkingen ontstaan en nagelbeschadiging. Deze symptomen verdwijnen na het staken van de behandeling maar komen vaak weer terug bij de volgende behandeling.

De hand-voet huidreactie ontstaat tijdens de doelgerichte therapie (targeted therapie).

Symptomen: De symptomen ontstaan met name op plaatsen waar druk ontstaat, zoals de hak van de voet en de palm van de hand. Droge huid, kloven in de vingers en tenen, nagelafwijkingen zoals nagelriemontsteking(paronychia, graad l, ll en lll), of het los laten van de nagelplaat (onycholyse)


Paronychia.


Dit alles kan zeer vervelende gevolgen hebben voor wat betreft de dagelijkse dingen die je doet. Het is dan ook erg belangrijk om er voor te zorgen dat je handen en voeten in een goede conditie zijn voordat je start met de chemo- of doelgerichte therapie.

Je kan bij mij in de salon terecht voor de behandeling van je handen, ik behandel echter niet zonder toestemming van de behandelend arts.

Heb je vragen dan kan je altijd contact met mij opnemen.

Ik sta ingeschreven in de verwijsgids van IKNL onder oncologische voetverzorger.

disclaimer
afspreken
colofon